Recepti za pizzu

O pizzi

Istorija pizze


Pizza recepti

Pizza Margarita

Pizza Capricciosa

Pizza Napolitana

Pizza Vegetarijana

Pizza 4 Sezone

Pizza Havai

Pizza Chicago - duplex

Pizza Buffalo - piletina

Pizza Meksikana

Pizza Grcka

Pizza Srpska

Pizza Fruit - Vocna

Pizza sa crnim grozdjem

Pizza sa lisnatim testom

Mini Pizza

Pica Salata


Poljoprivredni uzgoj


Popusti

Istorija Pizze


Pizza nije nastala u Italiji, kako vecina ljudi verovatno misli. Ovu sirom sveta popularnu i omiljenu "pitu" izmislili su Grci ili Fenicani u vreme kada su usavrsili tajne mesanja brasna sa vodom. Prvobitna pizza bila je u stvari hleb ili pogaca koja se pekla ispod uzarenog kamena a premazivali su je uljem sa dodatkom biljnih zacina.

Kada je nastala pizza, tesko je precizirati. Verovatno jos u kamenom dobu. Paradajz, koji je danas osnova za gotovo svaku vrstu pizze u to vreme jos uvek nije bio otkriven. Tek u XVI veku paradajz stize u Evropu iz Amerike i tada uz pomoc ovog povrca nastaje pizza priblizna onakvom kakvom je i danas znamo.

U XVIII veku ova pogaca za paradajzom stize u Italiju, tacnije u Napulj i pocinje da se proizvodi i prodaje na ulicama i trgovima. Konacno pod nazivom "pizza". To je bila veoma jednostavna pizza koja je vise licila na hleb i vrlo brzo stekla popularnost kod siromasnog stanovnistva Napulja jer je bila ukusna i jeftina.

I ko zna, mozda bi sve na tome i ostalo da jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita nije u toku svoje posete Napulja videla mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogacu. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu. Posto joj se veoma dopala od svog glavnog kuvara Raffaelea zatrazila je da joj i na dvoru pripremi pizzu. U cast kraljice Rafaelle je odlucio da napraviti posebnu pizzu samo za nju. Bila je to pizza sa paradajzom, Mozarella sirom i svezim bosiljkom (da predstavlja boje italijanske zastave: crvena, bela i zelena) i nazvao je Pizza Margarita. Od istog momenta ona je postala kraljicina omiljena hrana, sto je pizzu ucinilo jos popularnijom u italijanskom narodu. To je pocetak tradicije savremene pizze, koja traje i dan danas ne samo u Napulju vec sirom sveta. Dakle, kada sledeci put jedete pizzu, zastanite i setite se kraljice Margarite i kuvara Rafaelle.

Tako je pizza postala i ostala osnovni deo italijanske ishrane. Ubrzo su sirom zemlje pocele nastajati razne varijacije ovog specijaliteta, pa se recimo u Bologni pocelo dodavati meso u preliv, Napolitanska pizza postala je poznata po dodatku izmrvljenog belog luka, itd.

Kasnije pizza polako pocinje da svojim neodoljivim izgledom i ukusom osvaja svet. U XX veku italijanski imigranti odnose pizzu i u Ameriku. Danas svaka zemlja, grad, pa i pizzerija ima svoju verziju pizze u skladu sa tradicionalno prihvacenim ukusima.

I priznacete ne zna se koja je lepsa...

Pizza je cak dobila i svoj dan u godini, tako da se 9. februara sirom sveta proslavlja Medjunarodni dan pizze!
Oznake

pizza, recepti za pizzu, mini pizza, priprema, origano, kecap, testo za pizzu, nadev, pizza recepti, Italijanska


© Recepti za pizzu 2019. - Sva prava zadrzana